Fysiklokalet.dk
 
Her er du:  > fysiklokalet.dk > Klasser > 10-u Samf-mediefag (fy-C) > Spørgsmål til eksperterne i 10-u
09-y Mat-fys-kem (Fy-A)
08-g Fysik B valghold
10-u Samf-mediefag (fy-C)
   Spørgsmål til eksperterne i 10-u
10-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C)
08-x Mat-fys-kem-bio (Fy-B)
09-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C)
 
  Print

 

Princippet i skyggernes skabelse er meget enkel.
Hvis man kigger på havbunden som et eksempel, så vil der være en fordeling af lyset, hvor der nogle af stederne vil være meget lys og andre steder være svagere lys. Bølger i vandet skaber fokusering og spredning af lyset når lyset rammer bølgerne. Bølgetoppen skaber en fokusering af lyset ligesom en samlelinse (fig. 1). Bølgedalen vil derfor gøre det modsatte og skabe en spredning af lyset som en spredelinse (fig. 2). Forskellen på fokuseringen og spredningen er stor nok til at skabe den forskellighed i lyset der kræves til at lave en skygge.

samlelinse spredelinse

Hvordan brydningen har en effekt, man se ved at kigge på en genstand under vand fx en fisk. Når lyset fra solen reflekteres på fisken og rammer vandet, bliver lyset bøjet og skaber en ”skygge” af fisken som øjet ser. Den skygge vi ser af fisken, virker tættere på overfladen end fisken i virkeligheden er. (fig 3.) skygge og fisk
Et eksempel mere er med en pind i et glas vand. Når pinden bryder vandet forsætter den jo selvfølgelig i samme vinkel ned, men lyset pinden sender tilbage bliver bøjet, så det ligner blyanten bøjer opad i en vinkel mod vandoverfladen igen.

Brydningsformlen: (fig 4.)
i = indfaldsvinklen
b = brydningsvinklen
n = brydningstallet
Det hele handler om, at lysets fart bliver ændret, når det bryder en overflade.
Figur fire viser brydning af lys fra luft til en overflade. (eks. Glas eller vand) Vinklerne mellem lyststrålerne og den lodrette linje til grænseoverfladen, kaldes for indfaldsvinklen i og brydningsvinklen b. Overgangen fra luft til genstanden betyder at lyset vil brydes mod den lodrette linje. Sådan vil det altid være, når lyset går fra luft, hvor hastigheden er høj, til et stof hvor lys hastigheden er lav.
 

Et normal øje kan kan se uden briller på afstand, fordi lyset fra et fjernt objekt bliver fokuseret på nethinden af hornhinden og øjets linse. Det nærsynede øje er for langt i forhold til lyset brydning i horninden og øjets linse. Afstandsfokus ligger derfor foran nethinden, derfor er synet uklart. Det langsynede øje er, modsat det nærsynede øje, for kort i forhold til lysets brydning i hornhinden og øjets linse. Nethinanden ligger altså foran afstandfokus, derfor er synet altså uklart.

optik

Kildefortegnelse:
Viden omkring øjets syn: http://www.phacooptics.com/  
Sidste nyt
30/12-2018


24/8-2015
cookie- og privatlivspolitik

23/10-2013
Standardmodellen

26/9-2013
SRP fysik samfundsfag

RSS Sidste nyt RSS Sidste nyt