Fysiklokalet.dk
 
Her er du:  > fysiklokalet.dk > Klasser > 10-u Samf-mediefag (fy-C) > Spørgsmål til eksperterne i 10-u
09-y Mat-fys-kem (Fy-A)
08-g Fysik B valghold
10-u Samf-mediefag (fy-C)
   Spørgsmål til eksperterne i 10-u
10-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C)
08-x Mat-fys-kem-bio (Fy-B)
09-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C)
 
  Print

WHAT’S UP 10.u experter??!
Vi har tit undrede oz over hva’ sammenhængen r mellem farver og varme? Og har det no’en betydning for drivhuseffekten?
Knuzz fra 7.a.


Kære 7.a
Det er meget interessant spørgsmål, og vi vil prøve at forklare sammenhængen så godt vi kan.
I har sikkert tænkt over hvorfor det er så varmt at have sort tøj på om sommeren?
Det er nemlig sådan at sorte genstande absorberer varmestråling dvs. de tager strålingen til sig, mens hvide genstande tilbagekaster varmestråling.
Varmestråling kan mærkes når man f.eks. holder sine håndflader over åben ild. Man mærker en varmepåvirkning, altså en temperatur stigning, og dette skyldes varmestråling. I dette tilfælde er det strålinger med bølgelængder på omkring 800 nm.
 

Alle legemer udsender varmestråling ud til omgivelserne. Er et legeme koldere end omgivelserne, og udstråler dermed mindre energi end den stråling der kommer ind fra omgivelserne, så vil legemet opvarmes af strålingen. Derimod er legemet varmere end omgivelserne vil legemet blive koldere, fordi det afgiver mere stråling til omgivelserne end omgivelserne stråler ind i det. Dvs. en genstand med høj temperatur udsender mere varmestråling end en genstand ved lav temperatur.
Grunden til at en sort overflade bliver varmere end en hvid overflade er at en ”absolut sort overflade” (en overflade der ikke transmittere - altså overfører strålingen, eller reflekterer stråling - altså smider strålingen tilbage igen) absorberer 100 %. Hvorimod en hvid overfalde vil reflektere, og derfor er dårligere til at udstråle varmestråling.
Varmestråling behøver ikke noget stof for at finde sted. Stofmodstand vil faktisk absorbere større eller mindre dele af strålingen. I et lufttæt rum ”vandrer” varmestrålingen helt uden at miste kraften.

Drivhus effekten og farver har egentlig meget med hinanden at gøre. Jorden har en albedo på ca. 30%, det betyder at 30% af sollyset reflekteres tilbage uden at det absorberes. Det handler om at sne og is reflekterer alt sollyset tilbage, men når så at mere og mere af isen og sneen smelter bliver jordens albedo ændret, og når det sker bliver jorden opvarmet pga. at lyset reflekteres på isen, mens noget af lyset bliver absorberet på andre jordlag. Derfor bliver det en selvforstærkende effekt, da hver gang lidt at isen smelter bliver det varmere, og derved smelter der endnu mere is og sne.  

Her på billede kan man se at de stråler der rammer isen, bliver reflekteret, men de stråler der rammer, vand, jord, gr

Sidste nyt
30/12-2018


24/8-2015
cookie- og privatlivspolitik

23/10-2013
Standardmodellen

26/9-2013
SRP fysik samfundsfag

RSS Sidste nyt RSS Sidste nyt