Fysiklokalet.dk
 
Her er du:  > fysiklokalet.dk > Klasser > 10-u Samf-mediefag (fy-C) > Spørgsmål til eksperterne i 10-u
09-y Mat-fys-kem (Fy-A)
08-g Fysik B valghold
10-u Samf-mediefag (fy-C)
   Spørgsmål til eksperterne i 10-u
10-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C)
08-x Mat-fys-kem-bio (Fy-B)
09-e Samf-eng-natgeo-rel (fy-C)
 
  Print

 

Spørgsmål til eksperterne
 
Kære 10-U eksperter. Hvordan kan det være, at man spejles omvendt i en ske?
 
For at kunne besvare dette spørgsmål, må vi først have styr på, hvordan en linse fungerer.
En linse er en foranstaltning, der naturligt findes i vores øje. Den gør, at vi kan se klart idet den bryder lyset, så det bliver samlet i et fokus. Hvad vil det så sige når lys brydes?
Lys bevæger sig med en hastighed på 300.000 km/s i luft, men kun 200.000 km/s i glas. Derfor vil lyset ændre retning, når det rammer glas, hvis indfaldsvinklen vel at mærke er >0°. Man siger generelt, at hvis en bølge bevæger sig fra et område med én udbredelseshastighed til et område, som har en anden udbredelseshastighed, vil bølgen ændre retning hvis indfaldsvinklen er >0°.
Det intelligente ved en linse er, at den krummer således, at vinklerne passer med, at lyset bliver brudt på en bestemt måde, så det alt sammen mødes i ét punkt.
Mennesket har også formået at lave ”kunstige” linser. Disse bruges for eksempel i briller til at rette op på bygningsfejl i den menneskelige linse.
Samlelinse.png
 
figur 1
 
Hvordan fungerer linsen?

Vi ser på figur 1, hvordan lyset brydes i en samlelinse. Læg mærke til at de lysstråler, der rammer midt på linsen ikke brydes, mens dem, der rammer linsen med en vinkel bliver ”bøjet” ind mod et brændpunkt, eller det vi også kalder for fokus. Hvis vi ser på et objekt før fokus bliver objektet mindre, men hvis vi får det ændret således, at vi kigger bag fokus, bliver objektet vendt. Det sker, som det ses på figur 1, fordi lyset, der oprindelig var ”foroven”, afbøjes så det på den anden side af linsen kommer til at være ”bunden”. På den måde kommer vi til at se objektet som spejlvendt! Det er netop dette, der sker når vi kigger ind i en ske.
Ske spredelinse.png
figur 2. Grøn prik = fokus . Pil viser skeen.
 
På figur 2 ser vi, hvad der sker, når vi kigger ind i en ske. Det er det samme princip, men en anden type ”linse”, vi kigger i. Linsen kaldes en spredelinse. Vi kan se hvordan en spredelinse fungerer på figur 3. Linsen er formet modsat af en samlelinse, hvilket gør at lysstrålerne bliver brudt således, at de bliver spredt. Det bevirker at vi får et fokus/brændpunkt, der faktisk ligger foran linsen – der hvor lyset kom ind. Det er det fænomen, der foregår, når vi kigger på os selv i en ske. I en ske er der selvfølgelig ikke en linse, men fordi lyset brydes, når det reflekteres pga. indfaldsvinklen opstår det samme fænomen som i  spredelinsen. Det der sker, er at lyset reflekteres fra skeen ud i et fokus, som ligger foran lysets indfald. Det samme fænomen, som opstod ved samlelinsen opstår således. Forskellen er bare at lyset reflekteres frem for at blive brudt. Dette betyder, at vi ikke får et fiktivt, men et faktisk fokus. Når vi betragter skeen(figur 2) på den anden side af brændpunktet vil refleksionen vende på hovedet. Hvis vi bevæger os tættere på skeen, vil vi opleve, at når vi er lige i brændpunktet vil refleksionen vende ”rigtigt” og efterhånden som vi bevæger os tættere på vil billedet blot blive større. 
 
spredelinse.png
 
figur 3
 
Kilder
Orbit C, Systime, 2005-2006
Af Morten Brydensholt m.fl
Alle illustrationer er lavet selv.
 
 

 

Sidste nyt
30/12-2018


24/8-2015
cookie- og privatlivspolitik

23/10-2013
Standardmodellen

26/9-2013
SRP fysik samfundsfag

RSS Sidste nyt RSS Sidste nyt